Transcripció de l’entrevista realitzada, el passat mes de desembre, per la Lourdes Gallardo, redactora de la Plataforma Educativa Aprendemás, a en Juan Luis Yagüe, Director General de
l’escola Eurocolegio Casvi de
Villaviciosa de Odón a Madrid.
La formació i la informació tant per a nens i adolescents, com per a pares i professors, és fonamental per navegar per la Xarxa amb total seguretat. De fet en algunes escoles ja s'han posat en marxa accions de prevenció, com és el cas del Eurocolegio Casvi. Hem parlat amb Juan Luis Yagüe, Director General del centre i de la companyia de videojocs educatius CMY Multimedia, que ens ha explicat com ensenyen a classe als alumnes els riscos de navegar per la Xarxa i quines solucions podrien dur a terme per aturar els buits de seguretat.
- La utilització que fan els adolescents d'Internet és un tema que preocupa a moltes famílies. Hem de considerar Internet com una porta a un món perillós?
Jo qualificaria Internet, més que com una porta a un món perillós, com un món necessari però que té riscos que hem de conèixer i fer conèixer els nostres fills i alumnes. De la mateixa manera que inicialment no deixem als nostres fills sortir sols de casa, tampoc els hem de deixar fer servir Internet sols; poc a poc els anem ensenyant a creuar la carretera quan el semàfor està en verd, a agafar l'autobús, etc. De la mateixa manera hem d'ensenyar-los a utilitzar Internet i els riscos que té. La diferència important és que a Internet els pares i professors no estem tan còmodes com hauríem d’estar.
- Són conscients nens i adolescents dels perills que poden trobar a la Xarxa?
Realment no són conscients de tots els riscos que poden trobar a la xarxa i de com el compartir certa informació pot ser un perill important per a ells o per a la seva família. A mi també em preocupa una altra cosa, i és si els seus pares són conscients dels perills que corren deixant als seus fills connectats a la xarxa sense més.
- Sí, i cada vegada més segons revelen alguns informes recents. Dos de cada deu alumnes de Primària i Secundària estudien connectats a Internet. És una distracció o un bon complement educatiu?
Internet pot ser les dues coses, depèn de l'ús que se'n faci. Pot ser un gran complement educatiu, si s'accedeix a la Xarxa quan de veritat s'ha de fer, però també cal tenir en compte que qualsevol pot "pujar" informació a Internet i que ningú contrasta la veracitat d'aquesta informació, per tant, hem d'ensenyar també als nostres fills a saber discriminar la informació que es troben en ella. Hem d'evitar que els nostres alumnes facin treballs simplement copiant i enganxant textos de la Xarxa, perquè això no els aporta res.
- Quin tipus de continguts consumeixen més els menors a la Xarxa?
La major part del temps estan en les xarxes socials i xatejant amb els amics, compartint, sobretot, vídeos i fotos que la major part de les vegades no aporten res positiu.
Que dos de cada tres adolescents tinguin més d'un centenar de contactes en les xarxes socials ... és motiu per alarmar-se?
Hem de preocupar-nos si el nostre fill té amics a la xarxa social als que no coneix físicament, el nombre donaria igual, dependrà de si el nen o nena són més o menys introvertits o extravertits, el que sí hauríem de comprovar és que tots els contactes amb els quals comparteix informació siguin reals i realment coneguts.
Com a director del Eurocolegio Casvi, com els expliquen a classe els beneficis i perills de la Xarxa als alumnes?
Normalment es tracta com una transversal en el projecte educatiu del centre, fem diferents tallers en què expliquem als alumnes els riscos que pot tenir el fet de penjar un vídeo o unes fotos a Internet, en què, per exemple, surtis fotografiat a la porta de casa teva, on es veu el nom i número de la casa, després a altres fotos surts al costat del cotxe del teu pare, de manera que estàs donant pistes del teu nivell de vida i a continuació, dius que t’en vas de vacances en unes determinades dates.
Amb aquests exemples el nen o la nena estan dient el nivell de vida que tenen i quan queda buida la seva casa. També fem molt d’èmfasi en que una vegada que puges alguna cosa a Internet és igual que ho treguis un minut després, algú ho pot haver baixat, copiat i distribuït i és una cosa que ja no controlem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada